Best Blogger Tips

Wednesday, April 4, 2012

Ireng

Ireng.

Sebut seperti teRENGganu punyer 'RENG' bukan seperti kurenggg punyer 'rengggg'.

fufu.

'Ireng' kata ayah aku dalam bahasa jawa bermaksud hitam. So bila anak Comot yang seekor ni bulunyer hitam melegam, ayah aku pun panggil la dia 'Ireng'. Best jugak. So Ireng it is.

Sape Ireng nih, aku? bukannnnnnn~~. Nama anak Comot yang baru lahir masa aku balik Malaysia aritu. hehe.

ni dia, gelap kan,sangat la manja, baru 1 bulan time nih
 kaki aku pun dia suka 'explore' agaknyer

Ireng ni mula2 penakut. Tak boleh nak rapat, dekat je mula la dia lintang pukang lari celah2 kabinet. Pastu hisss kat ktrg. haha.

Tapi x sampai beberapa hari, dia dah mula biasa agaknyer. Rupanyer jenis lasak jugak. Bukak je pintu terkedek2 lari ikut kaki orang, nak explore dalam rumah la katakan. Selalu dok belakang tu ha. Haha adoi, teringat tgk cara dia lari yang lucu dan sannggaaatttt la comel tu. Geram.

Ireng ni ada adik-beradik,  nih...
haa, Albab aku panggil dia, sebab selalu dok kat pintu haha. sape suruh.
Ireng nampak cam adik. Nampak lebih muda. Bagi aku. Lagipun Albab start nak makan makanan anak kcing tu dlu. Ireng tak mau. Nak susu jugak.Tak dapat lak tgk Comot beranak, tgh malam ttiba meraung, tapi las2 beranak tempat lain. Beberapa hari lepas tu baru bawak anak2 dia ke rumah semula.

Ireng ni nakal lagi dari Albab. Ada sekali baru mak menyuarakan kerisauan dorg berak dalam rumah, Ireng berak atas alas kaki kat depan peti sejuk, ktrg tgh minum petang. heyyyyy~~~

Mane tak bising mak kan haha. Kat situ jugak ayah jentik telinga dia depan 'hasil' dia. Lepas kene jentik dia duduk je senyap2. Luluh pulak hati aku tgk , bwk dia keluar usap2 kepala. Pujuk la katakan~ haha.

Albab ni pulak bising. Asyik mengiau je. X tau ape dia cari. Pastu dia suka dok kat pintu tuh. Bape kali dah bukak2 terlanggar, dah la badan kecik lagi. Risau dibuatnyer.

Tapi Albab ngan Ireng ni dua2 adorable. Rasanyer yg paling adorable kot setakat nih.Hehe.
Ye la mak dia, si Comot tuh (bulu sama ngan Albab) pun manja. mane tak anaknyer kann~mak borek anak rintik~ eh...



kenapa aku tibe2 buat post nih??hmm, sebab rindu famili n dorg. teringin nak tgk dorg membesar. harap dorg sentiasa sihat dan bahagia. kalau ad rezeki jumpa lg Ireng, Albab~



12 coffeemate(s):

haha, seriously awal2 baca ireng tu mcm kureng punyer reng. ireng tu jawa ek? selama ni mmg pakai istilah tu, x tau plak jawa (x mengaku gak asal usul jawa, lol)

saya pun macam iman. jadi hinto "kurenngg" tu mmg sangat bagus :) tp saya penakut kucing dan lipas dan tikus dan yang seangkatan dengan semua nya :D

deshou hehe.

iman>> a ah, kata ayah aku la, ak ikot aja~

Has sensei>> saya pun bnyk jugak binatang takut act sensei.crawling things,licin2 tuh, lipas dan tikus pun haha.

yg bulu2 ni suka, esp kucing :p

LAHHH! syak jawa rupanya? tambah geng lah kita! :p teruja tengok orang post guna bahasa jawa ahaha

kitorang panggil mak itam as mak ireng (masa kecik2) Lol xD

eca>>
hehe, high five jawa~

family ak nih bnyk rahsia sgt katanyer~ ayah ak kata dlu dia x sure jawa ke bugis lah, tpi majoriti kata jawa...

time dok sekinchan dlu ibu angkat ayah angkat ku semuanyer jawa belaka kok (tp ak tak reti ngaha)

ada tulis pasal Syak di area comment (banyak kenangan juga (1). sila tgk, sila tgk! :)

dah baca n komen di situ hehe *blushing2*

url を変えたら、みんなとのリンクもなくなったことに気づきました。なんて馬鹿なことをしてしまいました。とにかく、新urlは、goendama.blogspot.com :)

[url=http://sustiva-efavirenz.webs.com/]purchase Sustiva online
[/url] Sustiva 200 mg
order Sustiva
buy Sustiva online

http://www.microgiving.com/profile/cipro ciproxin used treat
http://www.microgiving.com/profile/amoxicillin buy amoxicillin online from canada
http://www.xing.com/profile/Danka_Clar online drugstore cheap
http://www.microgiving.com/profile/pharmacy online drugstore usa
http://www.microgiving.com/profile/tadacip meds 24-7 online pharmacy
http://www.microgiving.com/profile/apothecary online pharmacy generic
http://www.microgiving.com/profile/kaufen-cialis online drugstore pharmacy
http://www.freewebs.com/tadalafil-kaufen/ canada online drugstore review
http://www.freewebs.com/apotheke-pille/ usa online pharmacy

http://biaxin-buy.webs.com/ generic biaxin online
http://sustiva-efavirenz.webs.com/ purchase Sustiva 200 mg
http://asacol-mesalamine.webs.com/ Salofalk buy
http://www.freewebs.com/pentasa-mesalamine/ mesalamine 400 mg tablets